Patroonsdag 2014

Patroonsdag 2014

21 april 2014 – Sint-Jorisdag

Op maandag 21 april, tweede paasdag, vierde het Sint-jorisgilde nabij de feestdag van haar patroonheilige haar jaarlijkse teerdag: Sint-Jorisdag.
Deze dag begon met een  H. Mis in de parochiekerk.
De dienst werd voorgegaan door gildeheer pastoor David van Dijk en bijgewoond door beschermheer  burgemeester Roel Augusteijn.
En natuurlijk was er familie aanwezig van Twan van Zantvoort, want deze werd in de dienst geïnstalleerd tot volwaardig gildelid nadat hij een jaar aspirant-lid is geweest.
Nadat de gildeheer namens de kerkelijke overheid en de beschermheer namens de wereldlijke overheid de eed van trouw door middel van de vaandelgroet in ontvangst hadden genomen, ging het gilde, voorafgegaan door standaardruiter Piet van de Wetering op zijn paard Falco, in optocht naar het gemeentehuis.
Hier werd op de trappen een staatsiefoto van het bijna voltallige gilde gemaakt door Rien van Wanrooij.
In het gildehuis stond intussen de koffie klaar, waar iedereen wel aan toe was, want het was wat gaan regenen en een stuk kouder geworden.
Na de Brabantse koffietafel werd ingeschreven door de volwassen leden voor de kruisboogwedstrijd om de titel ‘dagkoning(in)’ en door de jeugdleden voor de titel ‘jeugdprins(es)’.
Deze wedstrijden begonnen om 14.00 uur en om 15.30 uur waren de winnaars bekend: Dagkoning Gerard Gerrits, tweede werd Jan van der Heijden, derde Rens van Orsouw en vierde ons spiksplinter nieuwe gildelid Twan van Zantvoort.
Jeugdprinses werd Florence van der Dussen. Joris Hoefnagel werd tweede met evenveel treffers als Florence alleen in de laatste ronde in een andere volgorde wat bepalend werd voor de uitslag.
Gedeeld derde werden Josje van Orsouw en Marit Hoefnagel.
Om 16.45 uur werden niet alleen hiervoor de prijzen uitgedeeld, maar ook voor de diverse wedstrijden die door het jaar heen gehouden worden, zoals

– de interne competitie Jeu de boules:
1. Cees van de Doelen; 2. Connie van der Dussen; 3. Huub Lamers;
wisselschild voor de gemiddelde jeu de bouler: Piet van de Wetering.

– interne competitie schieten kruisboog:
1. Gerard Gerrits en winnaar van de Antoon Romme Wisselbokaal;
2. Albert van Orsouw; 3. Piet van Erp;
wisselschild voor de gemiddelde kruisboogschutter Ferrie Verhoeven.

– interne competitie schieten geweer:
1. Piet van Erp en winnaar van de Antoon Romme wisselbokaal ;
2. Ferrie Verhoeven, 3. Jos Coppens.

Na dit alles werd er gezongen door Mien Gerrits voor haar ‘dagkoning’ het lied “Daar bij die molen’, want zoals veel mensen weten is Gerard ook molenaar op molen Zeldenrust.
Mien hoefde overigens niet alleen te zingen, want de stemming zat er goed in en er werd door alle gildeleden uit volle borst meegezongen en het bleef niet bij dit ene lied.
Afsluiting van de dag was een stamppottenbuffet dat iedereen zich goed liet smaken.

Wilt u ook zo’n gezellige dag meemaken?
Kom eens kijken en kennismaken op zondagochtend in het Carbone-gebouw.
De koffie staat klaar.
Wilt u zich aanmelden?
Dat kan ook op zondagochtend.
Men is maximaal twee jaar aspirant-lid (gratis), waarna men pas beslist om volwaardig lid te worden.
Jeugd is gratis lid tot 18 jaar.

Naar de foto album