Keizer

Keizer

Piet van Erp, eerste keizer van het Sint-Jorisgilde

Op 13 augustus jl. schoot koning Piet van Erp zich voor de vijfde keer tot koning, maar dit was wel de derde keer op rij.
In de statuten van het Sint-Jorisgilde staat dat, wanneer iemand zich drie keer op rij tot koning schiet, hij/zij de titel van keizer de rest van zijn leven zal dragen of tot hij hem zelf afstaat.
Hij wordt dan op het schutsveld tot keizer geïnstalleerd.
Het Sint-Jorisgilde is een nog jong gilde.
Het is daarom heel bijzonder dat dit nu al gebeurt.
Er wordt altijd door ongeveer tien, soms meer, gildeleden meegedaan aan het koningschieten, dus de kans is klein dat iemand drie keer achter elkaar koning wordt.
Omdat Piet al vier keer koning was, waarvan de laatste twee keer op rij, werd na rijp beraad unaniem door de gildeleden besloten hem alleen te laten schieten.
Hij moest uiteraard wel de hele vogel eraf schieten.
Waarom dit aanbod aan Piet!? Redenen genoeg, waarvan we er hier enkele opnoemen.
Piet van Erp heeft zich tot koning geschoten in 2003, 2007, 2015, 2016.
Ten bewijze hiervan  hangen vier prachtige schilden aan het koningsvest.
Met de tegemoetkoming in de kosten van de schilden schenkt Piet steeds extra zilver aan het gilde: in 2004 schonk hij de zilveren koningsbeker samen met zijn vrouw en gildezuster Tonny, in 2008 was er het schild voor de gemiddelde schutter en in 2016  heeft Piet het schild laten verfraaien.
Dit jaar heeft Piet de bijdrage besteden aan het verfraaien van de keizersbreuk.
Piet is een zeer actief en gewaardeerd gildelid; voor heel veel zaken en hulp kun je heel vaak bij hem terecht.
Sinds 2005 staat er een geweerschietinstallatie van het gilde bij Piet thuis.
Op zaterdag wordt hier met regelmaat geschoten met het geweer.
Eén keer per jaar worden op de Rietkamp ongeveer 75 schutters gastvrij ontvangen voor de schietcompetitie van Gildekring Hoge Schuts.
Piet, met zijn machinepark, is ook steeds actief geweest bij verbouwingen en bij de aanleg van de diverse boules-banen van het gilde bij de verschillende tijdelijke onderkomens.
Verder is hij lid van de bouwcommissie.
Straks bij de nieuwbouw zal het gilde hem wederom hard nodig hebben.
De inzegening van onze keizer op 13 november jl. was een feest dat begon met een sfeervolle, heel mooie mis, voorgegaan door onze gildeheer pastoor David van Dijk.
Het gildekoor Sint Barbara uit Dinther zong de Brabantse mis, geschreven door de onlangs overleden Henk Habraken, waardoor Henk ook nog een beetje aanwezig was.
Een volle kerk met veel familie, wethouder Annemieke van de Ven en vrienden en bekenden, die allemaal genoten van de eenvoudige maar mooie inzegeningsceremonie.
Er volgde een vendelhulde op het plein, waarna iedereen welkom was in het gildehuis voor koffie, een drankje en een broodje.  Hoofdman Jan heette iedereen welkom, wethouder Annemieke vertelde hoe zij het ervaren had en keizer Piet gaf uitleg over zijn keizersbreuk.
Daarna werd er getoost met de door Maarten van der Dussen aangeboden wijn en het lang zal hij leven gezongen.
Voor keizer Piet, zijn vrouw Tonny en het hele Sint-Jorisgilde een prachtige dag.

 

 

Naar de Fotomap