BURGERKONING 2010

BURGERKONING 2010

Omdat door het overlijden van gildebroeder Henk Sleutjes het Burgerkoningschieten op 24 mei 2010 (2e pinksterdag) was uitgesteld, werd het evenement gehouden op zondag 18 juli.
Volgens traditie werd de Burgerkoning van 2009, Maarten van der Dussen, thuis opgehaald. Daar kregen we een drankje aangeboden, waarna we in optocht op weg gingen naar het schietterrein bij molen De Zeldenrust aan de Elzendreef.
Na een spannende wedstrijd ontstond er een unieke situatie, want in de afkamp om de eerste en tweede plaats streden twee zwagers tegen elkaar. J.J. Vester, geboren Zuid-Afrikaan en schoonzoon van onze Deken-Schatbewaarder Mien Gerrits en oud-gildekoning Gerard Gerrits, nam het op tegen Dave Gerrits, zoon van Mien en Gerard. Uiteindelijk mocht J.J. zich tot Burgerkoning laten kronen.
Omdat het traditie is dat de Burgerkoning ‘thuis’ wordt opgehaald, hopen we dat J.J. nog lang in Oss blijft wonen, omdat de kosten voor het afhalen anders te hoog worden en het gilde genoodzaakt zal zijn met de traditie te breken.
Op de foto (links onder) staat J.J. in het midden, Dave rechts van hem en links Twan van Zantvoort die 3e is geworden. Twan was in 2005 de Burgerkoning. Zij worden toegesproken door Huub Lamers, die toen gildekoning was.

 

 

Sint-Jorisgilde overhandigt opbrengst Burgerkoningschieten

Op 10 december jl. brachten een aantal leden van het Sint-Jorisgilde Geffen een bezoek aan basisschool De Wissel. Doel van het bezoek was het overhandigen van de opbrengst van het Burgerkoningschieten.
Het Burgerkoningschieten wordt elk jaar gehouden op tweede pinksterdag. Dan worden Geffenaren vanaf 16 jaar uitgenodigd te komen schieten met de kruisboog. Dit is een wedstrijd om de titel “Burgerkoning”. Hiervoor wordt inschrijfgeld gevraagd en, samen met de opbrengst van het consumptieverbruik, bestemd voor een goed doel. Het doel van 2010 was een bijdrage aan een speeltoestel voor de nieuwe basisschool.
Op de bewuste vrijdagmiddag werd het gilde om 15.00 uur ontvangen en ingeleid door de directeur van de school Joris Elbers. Alle kinderen zaten met de leerkrachten in de piazza van het MFC.
Eerst vertelde Ceremoniemeester René Vogels het spannende verhaal van Sint Joris en de draak. Daarna vertelde hij ook nog waarom vroeger, zo’n 450 jaar geleden, het Sint-Jorisgilde werd opgericht en wat zij vandaag nog allemaal doen, zoals vendelen en trommen en bazuinblazen.
Ook werd aan de kinderen uitgelegd wat het Burgerkoningschieten was en dat er in 2011 ook voor de kinderen iets dergelijks zou georganiseerd gaan worden. Hierna werd door René en Marco nog een vendeldemonstratie gegeven. Gildekoning Cees van der Doelen bood de opbrengst aan, een bedrag van € 450,00. Directeur Joris dacht er wel raad mee te weten en deed al enkele voorstellen voor de besteding ervan, die door de kinderen met luid gejuich ontvangen werden.
Na dit alles was het voor de kinderen tijd om naar huis te gaan en werd het gilde nog gastvrij ontvangen in de koffiekamer. Ook kreeg een aantal van hen nog een rondleiding door de school.
Het was een heel leuk half uur, daarom dank aan het onderwijsteam van De Wissel, maar zeker ook dank aan alle Geffenaren die bijgedragen hebben aan de schenking.